Proszę o sprawdzenie i pomoc w zadaniu.
Janko: Wykaż, że istnieje kąt α ∊ (0,90)U(90,180) taki, że sinα=2/3 i tgα = − 2√5/5.
b) zbuduj ten kąt
sin α = y/r ⇒2/3=y/r ⇒ y=2 r=3
y/x = − 2 √5/5 ⇒2/x = − 2√5/5 ⇒ x=− √5
P = (− √5 , 2)
Nie wiem jak zbudować ten kąt
2 maj 18:19
wredulus_pospolitus:
masz cyrkiel

Jeżeli tak to narysuj sobie 'z boku' trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
'1' i '2'
przeciw prostokątna będzie równa
√5 (bo
√12 + 22 =
√1 + 4 =
√5)
odkładasz tą odległość i masz punkt P
2 maj 19:50
Mila:

1) α∊II ćwiartki
r=3
Budujemy kąt α, A=(x,2)
Z tw. Pitagorasa obliczamy wsp. x−0wą
2) 3
2=2
2+x
2
x
2=5 i x<0
x=−
√5
Istnieje kąt α spełniający podane warunki
2 maj 20:06
Mila:
Zgubiłam minus, ale to pewnie zauważyłeś.
2 maj 21:12