Trójkąt równoboczny
julqa: Promień okręgu wpisanego w trójkąt jest równy 1, a długości wysokości tego trójkąta są liczbami
całkowitymi. Pokaż, że ten trójkąt jest równoboczny.
Jakiś pomysł na takie zadanie?
2 maj 18:15
a7:

podany trójkąt nie może być prostokątny gdyż musiałby mieć wszystkie boki będące liczbami
całkowitymi(3,4,5)
to wtedy trzecia wysokość nie byłaby liczbą całkowitą
?
2 maj 23:22
a7:

h
min>2r i h jest calkowite czyli h
min=3
gdyby h było równe 4, 5, 6 czy więcej np w trójkącie równoramiennym to pozostałe wysokości
byłyby mniejsze niż 3, a więc nie byłyby liczbami całkowitymi
podobnie w każdym innym trójkącie ostrokątnym przynajmniej jedna wysokość byłaby mniejsza niż
trzy, a więc nie całkowita
jeśli chodzi o trójkąt rozwartokątny to wysokość z wierzchołka kąta rozwartego nie spełniałaby
warunków zadania, a więc warunki zadania spełnia tylko trójkąt równoboczny
c.n.w.
?
2 maj 23:53
Eta:
Łatwo wykazać,że w każdym trójkącie zachodzi równość:
W zadaniu r=1 i h
a,h
b,h
c −− całkowite
| 1 | | 1 | | 1 | |
to ha=hc=hb=3 bo ( |
| + |
| + |
| =1 |
| 3 | | 3 | | 3 | |
zatem taki trójkąt jest równoboczny o boku "a"
h=3, a=2
√3
3 maj 13:12