Wyznaczyć sumę
Olek: Suma dwóch liczba rzeczywistych dodatnich jest równa 5. Wyznaczyć te spośród wszystkich takich
liczb, których suma kwadratów ich odwrotności jest najmniejsza.
2 maj 18:03
ICSP: x + y = 5 , x,y > 0
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| = f(x), x ∊ (0 ; 5) |
| x2 | | y2 | | x2 | | (5−x)2 | |
| | −2 | | 2 | |
f'(x) = |
| + |
| |
| | x3 | | (5 − x)3 | |
f'(x) = 0
x
3 = (5 − x)
3
2 maj 18:11
ICSP: | | 5 | |
Jeszcze musisz sprawdzić, że dla x = |
| funkcja osiąga minimum lokalne, ale to już proste |
| | 2 | |
zadanie i bardzo schematyczne.
2 maj 18:13
Olek: A jak to się robi?
2 maj 18:17