parametr / geometria anlityczna
bizi: Wyznacz wartość parametru m , dla którego punkty A = (m−8,4), B = (−12,12 −m) oraz
C=(m+8,m/2) są współliniowe nieleżące na prostej poziomej.
nieleżące na prostej poziomej czyli m≠8 jak rozumiem:
i teraz mam problem jak wprowadzone są te parametry bo jakby bylo bez to bym podstawil 2 punkty
pod równanie prostej i sprawdzil czy punkt należy.
proszę o pomoc i wytłumaczenie jak zrobić takie zadanie
2 maj 15:55
Tadeusz:
na współczynnikach kierunkowych prostej przechodzącej
przez dwa punkty
2 maj 16:28
bizi: no to nie jest to samo co układ równań?
2 maj 16:43
bizi: w sensie dalej nie wiem jak to zrobic
2 maj 16:43
Tadeusz:
| 12−m−4 | | 0,5m−12+m | |
| = |
| |
| −12−m+8 | | m+8+12 | |
i na to "nałóż" warunek że nie jest to prosta pozioma
2 maj 17:11
bizi: | | y2−y1 | |
dzięki, już czaje wykorzystałeś a= |
| |
| | x2−x1 | |
2 maj 17:23
Tadeusz:
dokładnie
2 maj 17:24
Tadeusz:
a kiedy prosta jest pozioma ...?
2 maj 17:25
bizi: no kiedy y=c , gdzie c jest liczbą
więc warunki:
12−m≠4 m/2≠4 ==> m≠8
2 maj 17:34
bizi: tylko ,że z tego równania m wychodzi równo 8 i nie wiem co teraz
2 maj 17:35
Tadeusz:
2 maj 17:36
bizi: Czyli ten sposób chyba lipa?
2 maj 17:44