Kombinacja wersorów
M_B: Jeżeli mam dany trójkąt ABC, wiadomo, że wektor AB= 2i − 6j , a wektor BC= i + 7j ,
gdzie wektory i oraz j tworzą parę ortonormalną. Czyli wektor CA również mogę przedstawić jako
kombinację tych wersorów. Tylko jak poprawnie to zrobić?
Nie wiem czy wersor i potraktować jako [1,0] czy [0,1].
Rozpatrując dwa przypadki wychodzi mi coś takego
Dla i=[1,0] j=[0,1] CA=[ − 3, −1] CA= −3i − j
Dla i=[0,1] j=[1,0] CA=[ −1, −3] CA= −i − 3j
Czy należy rozpatrzeć obydwa przypadki?
2 maj 14:03