stereometria
salamandra:

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD wysokość jest równa h , a kąt
między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę α . Oblicz objętość tego ostrosłupa.
mogę prosić o jakąś podpowiedź jak teraz "a" uzależnić od h lub od kąta?
2 maj 13:42
Eta:
| | a√2 | |
1/ |BM|=a√2 tg(α/2) = |MB|/ |MN| ⇒ |MN|= |
| |
| | tg(α/2) | |
2/ z tw. Pitagorasa w ΔMCN |NC|=..........
| | a√2√tg2(α/2)−1 | |
|NC|= |
| . |
| | tg(α/2) | |
3/ z podobieństwa trójkątów MNC i MNS
| h | | |MN| | |
| = |
| ⇒ 4a2= ............=Pp |
| a√2 | | |NC| | |
V= ............
2 maj 14:29
Eta:
I co?
2 maj 14:52
salamandra: Nie rozumiem dlaczego w trójkącie MCS przy "N" jest kąt prosty, skoro to krawędź NB=l tworzy
kąt prosty z krawędzią SC
2 maj 15:19
Mila:
SC jest prostopadła do płaszczyzny DBN to jest prostopadła do każdej prostej leżącej w pl.DBN
i przechodzącej przez punkt przebicja N.
⇔SC⊥MN
2 maj 17:50
Eta:
2 maj 21:20
salamandra: 2) NC
2+MN
2=MC
2
Dlaczego u Ciebie jest tg
2 w liczniku oraz ten pierwiastek?
4 maj 11:06
salamandra: nie było pytania−
cd..
| h | | a√2 | | a√2√tg2α2−1 | |
| = |
| : |
| |
| a√2 | | tgα2 | | {tgα2} | |
mnożę na krzyż, nie mogłem tylu ułamków pod jednym zapisać, ale zamysł jest tak jak u Ety w 3)
| 2a2 | | | |
| =h* |
| <− jest to równe wtedy i tylko wtedy, |
| | | |
gdy liczniki są równe
| | α | | α | |
Pp=(h√2*√tg2 |
| −1)2=2h2*(tg2 |
| −1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | α | | 2 | | α | |
V= |
| *2h2*(tg2 |
| −1)*h= |
| h3(tg2 |
| −1) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
jest ok?
4 maj 13:03
f123: | | −4h3cosα | |
Wynik ok, po przeksztalceniach dostajemy V = |
| |
| | 3 + 3cosα | |
4 maj 13:32
salamandra: dzięki wariat
4 maj 13:46
f123: oczywiscie wiadomo, ze kat α ∊ (90, 180), dlatego mamy '−' w wyniku
4 maj 13:52
salamandra: fil wbij na discord
4 maj 14:03