równiania.
bubuśś: witam i proszę o pomoc.
1. Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenia:
a) (x2+3x+2)(x2−3x+2)
b) (y−1)(y+1)(y+3)
c) (√7a +√2b)(√7a−√2b)
2, Rozwiąż równania:
a) x− x+x+32 = 2x−9
b) (x−5)(x+6) = 0
c) y−54 − 2y+13 = 212 − y
26 lut 20:00
Zielona Gałązka: Rany, to nie jest trudne.
1a) powymnażaj każdy składnik z pierwszego nawiasu przez każdy składnik z drugiego nawiasu.
Napisz co Ci wyszło i dalej pomogę.
2a) to samo, najpierw te dwa pierwsze nawiasy przemnóż i wyniki sobie daj do nawiasu a ten 3−ci
nawias na razie przepisz. Potem to co masz rozwiązane w pierwszym nawiasie, przemnażaj przez
każda liczbę z drugiego małego nawiasu
1c) wzory skróconego mnożenia
bedzie √72 a2 − √22 b2 = 7a2 − 2b2
27 lut 00:23