kombi
nikt: | | (2n)! | |
Wykaż że |
| = 2n(2n − 1) ! ! dla n∊N.>0 |
| | n! | |
Na końcu podwójna silnia.
2 maj 13:22
jc: =2
n(2n−1)

?
2 maj 13:24
jc: =2n(2n−1)! ! ?
2 maj 13:24
nikt: Sorry oczywiscie tak jak ty napisałes, sorry za pomyłke
2 maj 13:35
2 maj 15:19
jc: n=5
| 10! | | 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 | |
| = |
| =U{2*4*6*8*10{1*2*3*4*5} * (1*3*5*7*9) |
| 5! | | 1*2*3*4*5 | |
| | (2*1)(2*2)(2*3)(2*4)(2*5) | |
= |
| 9! !=25 * 9! ! |
| | 1*2*3*4*5 | |
Ogólnie tak samo.
Ścisły dowód − indukcja.
2 maj 15:45