rownanie
f123: Wyznacz wszystkie wartosci parametru a ∊ R, dla ktorych rownanie
(|x − 4a + 1| − 4)(2ax2 + 24ax − x + 22a − 11) = 0
ma dokladnie trzy rozne rozwiazania
2 maj 12:18
wredulus_pospolitus:
Możliwości:
1) a = 0
sprawdzamy czy |x + 1| − 4 = 0 będzie miał inne rozwiązania niż −x − 11 = 0
2) a ≠ 0
2.a) Δ = 0
wyznaczamy rozwiązanie i sprawdzamy czy będzie inne niż rozwiązania z |x − 4a + 1| − 4 = 0
2.b) Δ > 0
wyznaczamy rozwiązania dla których DOKŁADNIE JEDNO z nich będzie równe jednemu z rozwiązań |x −
4a + 1| − 4 = 0
2 maj 12:22
f123: Nadal nie mam pojecia jak
2 maj 12:27
Jerzy:
Podstaw a = 0 i zobaczysz,że są trzy różne rozwiązania.
2 maj 12:29
f123:
1) a = 0
|x + 1| = 4
x = −5 v x = 3
−x − 11 = 0
x = −11
2 maj 12:36
f123: 2a2x + (24a − 1)x + 22a − 11 = (x + 11)(2ax + 2a − 1)
2 maj 12:38
Jerzy:
OK.Teraz dla drugiego nawiasu Δ = 0
2 maj 12:38
Jerzy:
Przecież tam jest 2ax2 , a nie 2a2x
2 maj 12:40
f123:
dla a != 0
x − 4a + 1 = 4
x = 3 + 4a
x − 4a + 1 = −4
x = 4a − 5
2ax = −2a + 1
2 maj 12:41
f123: 2ax2 + (24a − 1)x + 22a − 11 = (x + 11)(2ax + 2a − 1)
2 maj 12:46
wredulus_pospolitus:
no i teraz przyrównujesz
| | 1 | | 1 | |
3+4a = |
| − 1 lub 4a − 5 = |
| − 1 |
| | 2a | | 2a | |
2 maj 12:47
f123: Hmm i teraz tak?
| | 7 | | 8 | |
3 + 4a = −11 => a = − |
| Rozwiazania: −11, −19, − |
| |
| | 2 | | 7 | |
| | 3 | | 4 | |
−5 + 4a = −11 => a = − |
| Rozwiazania: −3, −11, − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 14 | | 26 | |
| − 1 = −11 => a = − |
| Rozwiazania: |
| , − |
| , −11 |
| 2a | | 20 | | 5 | | 5 | |
2 maj 12:49
wredulus_pospolitus:
i to będzie 2.b (jeszcze warunek, że drugie z rozwiązań z części z modułem jest różne od −11)
a 2.a
| 1 | |
| − 1 = −11 oraz 3+4a ≠ −11 oraz 4a−5 ≠ −11 |
| 2a | |
2 maj 12:49
f123: Dlaczego musze przyrownac?
2 maj 12:49
f123: 8a
2 + 2a − 1 = 0
Δ = 96
| | −2 − √6 | |
a1 = |
| Rozwiazania: 1 − √6, −7 − √6, −11 |
| | 4 | |
| | −2 + √6 | |
a2 = |
| Rozwiazania: 1 + √6, −7 + √6, −11 |
| | 4 | |
8a
2 − 8a − 1 = 0
Δ = 96
| | 2 − √6 | |
a1 = |
| Rozwiazania 5 − √6, −3 − √6, −11 |
| | 4 | |
| | 2 + √6 | |
a2 = = |
| Rozwiazania 5 + √6, 7 + √6, −11 |
| | 4 | |
Podsumowujac:
| | 7 | | 3 | | 1 | | −2 − √6 | |
a ∊ {0, − |
| , − |
| , − |
| , |
| , |
| | 2 | | 2 | | 20 | | 4 | |
| | −2 + √6 | | 2 − √6 | | 2 + √6 | |
|
| , |
| , |
| } |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2 maj 12:59