Funkcje liniowe, proszę o pomoc
Buła: 1. Sprawdź, czy punkty: A = (−1; 5), B = (−3; −1); C = (2; 14) są współliniowe.
2x + 4y = −12
2. Rozwiąż graficznie układ równań: − x + 2y = −10
3. Wyznacz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność:
4. Dany jest trójkąt o wierzchołkach: A = (−2;6), B = (3;0), C = (2;3). Wyznacz równanie
ogólne prostej zawierającej wysokość tego trójkąta opuszczoną na bok BC.
2 maj 12:13
Buła: Do zad. 3: 3x−4/3 − 5x+2/4 < 1/6
2 maj 12:15
wredulus_pospolitus:
do zadania 3 −−− zapisz jak DOKŁADNIE wygląda ta nierówność
2 maj 12:17
wredulus_pospolitus:
zad 1 −−− jak sprawdzić można czy trzy punkty leżą na jednej prostej
2 maj 12:17
wredulus_pospolitus:
zad 2 −−− no to rysuj te proste
2 maj 12:17
wredulus_pospolitus:
zad 4 −−−
krok 1: wyznaczasz prostą zawierającą BC
krok 2: wyznaczasz prostopadłą do prostej (1) przechodzącą przez punkt A
2 maj 12:19
Eta:
zad 1/
Wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych
aAB= 3 , aAC= 3 , aBC= 3
Wniosek: .......
2 maj 14:59
janek191:
z.1
→ →
AC = − 1,5 AB
więc A, B i C są współliniowe.
2 maj 17:27
Mila:
II sposób
1) Pole ΔABC=0 to punkty są współliniowe
A = (−1; 5), B = (−3; −1); C = (2; 14)
AB
→=[−2−6]
AC
→[3, 9]
A, B,C− punkty współliniowe
2 maj 20:29