ostrosłup
fik: Pokaż że jeśli a,b,c to krawędzie boczne ostrosłupa trójkątnego oraz x,y,z to kąty miedzy tymi
krawędziami to objętość tego strołupa wyraza się wzorem:
| | abc | | sin(x+y+z) | | sin(x−y+z) | | sin(x+y−z) | | sin(−x+y+z) | |
V= |
| ( |
| * |
| * |
| * |
| )1/2 |
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Nie moge dojść do takiego wzoru. Wiem że krawedzie podstawy można obliczyć z tw cosinusów.
Wiem że bedzie tu sporo rachunkuów, ale może ktoś z Was policzy to.
2 maj 08:31
jc: (6V)2 = (abc)2
| 1 cos z cos y|
|cos z 1 cos x|
|cos y cos x 2 |
Pozostaje do sprawdzeni pewna tożsamość trygonometryczna.
2 maj 10:22
fik: jc co to wogóle jest

?
2 maj 10:24
jc: Mi wyszło coś takiego:
Wyznacznik =
| | x+y+z | | −x+y+z | | x−y+z | | x+y−z | |
2*sin |
| * sin |
| * sin |
| * sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 maj 10:40
jc: Objętość czworościanu = 1/6 * objętość równoległościanu
(objętość równoległościanu)2 = pewien wyznacznik
Skąd masz zadanie?
2 maj 10:46
jc: W wyznaczniku zamiast 2 powinno być 1.
Przed iloczynem sinusów powinno stać 4.
Sprawdźmy wzory dla x=y=z=90o.
U Ciebie wychodzi pierwiastek z −1.
Po korekcie mój wzór się zgadza.
Myślę, że po prostu nie tam podzieliłeś, gdzie trzeba
(błąd przy wpisywaniu).
2 maj 10:54
jc:
| 1 cos z cos y|
|cos z 1 cos x|
|cos y cos x 1 |
= 2 cos x cos y cos z − cos
2x − cos
2y − cos
2z +1
| | x+y+z | | −x+y+z | |
sin |
| *sin |
| =[cos(y+z) − cos x]/2 |
| | 2 | | 2 | |
| | x−y+z | | x+y−z | |
sin |
| *sin |
| =[cos x − cos(y−z)]/2 |
| | 2 | | 2 | |
cos(y+z)+cos(y−z)=2 cos y cos z
cos(y+z)*cos(y−z)=cos
2y+cos
2z −1
| | x+y+z | | −x+y+z | | x−y+z | | x+y−z | |
4sin |
| *sin |
| *sin |
| *sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=− cos
2x − cos(y+z)cos(y−z)+cos x [cos(y+z) + cos(y−z)]
=− cos
2x − cos
2y−cos
2z+1+ 2cos x cosy cos z
Uff, Faktycznie tożsamość ma miejsce.
2 maj 11:58