Rozwiąż nierównośc -12x^2-x 1<0
Beata: Rozwiąż nierównośc: −12x2−x+1<0
26 lut 19:50
123321: 1. liczysz delte
2. wylicz x1 i x2
3. narysuj i odczytaj rozwiązanie
26 lut 19:52
Beata: Prosze o sprawdzenie:
a=−12 b=−1 c=1
delta=b2−4ac
delta=(−1)2−4x(−12)x1
delta=1+48=49
po wyliczeniach
x1=14
x2=−13
26 lut 21:01
Zielona Gałązka: Masz dobrze ale teraz jeszcze zaznacz te ułamki na oso liczbowej.
Bo masz nierówność a wtedy zawsze trzeba to zrobić.
Narysuj przez te ułamki parabolę ramionami w dół.
Pytanie jest o wartości ujemne : −12x2 −x+1<0 więc rozwiązaniem jest przedział:
Odp.
x należy do przedziału (−∞, −1/3) ∪ (1/4, ∞)
26 lut 23:16
dorota: −x2+2x+1>0
24 maj 18:16
Robert: dobrze to rozwiązałeś
25 maj 00:04
kaja: −5x(x2−2x−1)≥0
1 paź 18:34