c++
TłumokMatematyczny: Czy ktoś mi może sprawdzić czy ten kod jest dobrze?
1) Napisz program, który będzie znajdował NWD ( program wykonujący odejmowanie liczby większej
od mniejszej ("a" i "b" wprowadzane z klawiatury, wynik − na ekran)
using namespace std;
int a,b;
int main()
{
cout <<"Program znajduje najwiekszy wspolny dzielnik dwoch liczb" << endl;
cout <<"Wprowadz pierwsza liczbe: ";
cin>>a;
cout <<"Wprowadz druga liczbe: ";
cin>>b;
while (a!=b)
{
if (a>b) a=a−b;
else b=b−a;
}
cout<<"NWD= "<<a;
return 0;
}
30 kwi 20:25
f123: Testuj na roznych inputach
30 kwi 20:31
Olek: Jeżeli chodzi o program, który ma odejmować liczbę większą od mniejszej to wygląda ok,
najlepiej jest sprawdzić czy działa
30 kwi 20:34
30 kwi 20:40
Olek: Nie wiem czy twój kompilator to kompilował, ale mój nie, więc lekko poprawiłem wydaje, się, że
działa, oczywiście dla dodatnich liczb.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int a,b;
cout <<"Program znajduje najwiekszy wspolny dzielnik dwoch liczb" << endl;
cout <<"Wprowadz pierwsza liczbe: ";
cin>>a;
cout <<"Wprowadz druga liczbe: ";
cin>>b;
while(a!=b)
if(a>b) a −= b;
else b−=a;
cout<<"NWD= "<<a;
return 0;
}
30 kwi 20:47
ICSP: Dlaczego nie spróbujesz skompilować i zobaczyć co Ci wypluwa dla różnych danych?
To najprostsza forma sprawdzenia czy dana metoda/program działa poprawnie.
Ewentualnie masz jeszcze testy jednostkowe.
30 kwi 20:50
TłumokMatematyczny: @Olek, chodzi pewnie o zapis działań?
np. ja mam a=a−b
a ty a−=b
Mógłbyś mi wyjaśnić ten zapis bo go nie znam?
30 kwi 20:57
Olek: To znaczy to samo co twój, po prostu może było zbyt dużo spacji między blokami instrukcji i
kompilator nie mógł ich poprawnie odpisać.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int a,b;
cout <<"Program znajduje najwiekszy wspolny dzielnik dwoch liczb" << endl;
cout <<"Wprowadz pierwsza liczbe: ";
cin>>a;
cout <<"Wprowadz druga liczbe: ";
cin>>b;
while(a!=b)
if(a>b) a = a − b;
else b = b − a;
cout<<"NWD= "<<a;
return 0;
}
30 kwi 21:02
f123: nie, olek po prostu skopiowal twoj kod, ale nie zobaczyl ze nie ma "include <iostream>" i
pewnie dlatego nie mogl skompilowac
30 kwi 21:02
TłumokMatematyczny: ups, nie skopiowało się
30 kwi 21:04
jc: Jak skopiujesz, zmień minusy na prawdziwe.
30 kwi 21:44
TłumokMatematyczny: Wym
30 kwi 22:08