matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma szeregu
lola456:
Obliczyć sumę szeregu:
(n + 2)(x + 1)
n
Σ
n = 0
6
n
Jak pozbyć się tego (n + 2) przy liczeniu sumy ?
x + 1
obszar zbieżności to (−2,0) dla t =
6
Proszę o pomoc bo próbuję to całkować ale wychodzi bardzo brzydkie
30 kwi 20:24
Mila:
x+1
∑(n=0 do
∞
)(n+2)*(
)
n
=
6
x+1
x+1
∑(n=0 do
∞
)n*(
)
n
+2*∑(n=0 do
∞
)(
)
n
6
6
|x+1|
<1
6
30 kwi 20:41
lola456:
Dziękuję bardzo za pomoc.
30 kwi 21:16