Zapisz wielomian
uczeń: Dany jest wielomian w(x) = 10x3 + 15x2 + 7x + 1
Zapisz wielomian W(x) jako iloczyn wielomianów liniowych
Dzielę przez (x+ 12 ) i wychodzi mi (10x2 + 10x + 2) (x+ 12 ) i dalej się nie da.
Może robię jakiś błąd?
26 lut 19:44
tim:
(2·x + 1)·(5·x2 + 5·x + 1)
Tyle.
26 lut 19:53
Basia:
Nie robisz błędu, ale dlaczego się dalej nie da ?
10x
2+10x+2 = 0
Δ=100−4*10*2=20
√Δ =
√20 = 2
√5
| | −10−2√5 | | −5−√5 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | |
| | −10+2√5 | | −5+√5 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 20 | | 10 | |
| | −5−√5 | | −5+√5 | |
10x2+10x+2 = 10(x − |
| )(x− |
| ) = |
| | 10 | | 10 | |
| | 10x+5+5√5 | | 10x+5−√5 | |
10* |
| * |
| = |
| | 10 | | 10 | |
W(x) =
110(x+
12}(10x+5+
√5)(10x+5−
√5)
26 lut 19:55
uczeń: Tak też mi wyszło. Myślałem, że nie powinien wyjść taki wynik
26 lut 20:00