Szeregi - kryterium porównawcze
Olek: Stosując kryterium porównawcze zbadaj zbieżność szeregu:
nad sigmą jest
∞, pod n = 1 (wybaczcie za taki zapis

)
Czy mogę zrobić to tak :
(2n+1)! ≥ 2n
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny, ponieważ |
| *∑ |
| , 2>1 więc jest zbieżny |
| | 2n2 | | 2 | | n2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Ponieważ ∑ |
| ≤ ∑ |
| oraz ∑ |
| jest zbieżny to ∑ |
| jest |
| | (2n+1)! | | 2n2 | | 2n2 | | (2n+1)! | |
zbieżny
30 kwi 16:49
wredulus_pospolitus:
jasne że możesz
taka jedna uwaga ... zapewne chciałeś oszacować poprzez (2n)
2 
ale to bez różnicy
30 kwi 16:54
jc: Nie jest dobrze.
Nierówność
będziesz mógł napisać dopiero, gdy wykażesz zbieżność szeregu
−−−−
Prościej (2n+1)! > 2
n.
30 kwi 17:53
Olek: | | 1 | | 1 | |
Nie rozumiem, właśnie chce wykazać, że ∑ |
| na podstawie tego, że ∑ |
| jest |
| | (2n+1)! | | (2n)2 | |
zbieżny
30 kwi 18:00
jc: Jak brzmi kryterium porównawcze?
30 kwi 18:03
Olek: Jeżeli dla prawie wszystkich n zachodzi an≤bw, to
ze zbieżności szeregu bn wynika zbieżność szeregu an
z rozbieżności szeregu an wynika rozbieżność szeregu bn
30 kwi 18:06
Olek: | | 1 | | 1 | |
i chcę tu skorzystać z tego, że bn = |
| jest zbieżny i ⇒ an = |
| jest |
| | (2n)2 | | (2n+1)! | |
zbieżny. Nie wiem robię z tego pierwsze zadanie i próbuję wzorować się na przykładzie z
wykładu.
30 kwi 18:09
Olek: Chyba rozumiem, że pomyliłem szeregi z ciągami?
30 kwi 18:14
jc: Co masz napisać?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny, bo |
| < |
| , a szereg ∑ |
| jest zbieżny. |
| | (2n+1)! | | (2n+1)! | | n2 | | n2 | |
Możesz też napisać
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| i szereg ∑ |
| jest zbieżny, więc szereg ∑ |
| jest |
| (2n+1)! | | n2 | | n2 | | (2n+1)! | |
zbieżny.
Nigdzie nie stawiasz nierówności pomiędzy szeregami!
30 kwi 18:17
Olek: To tak spróbuję jeszcze raz:
(2n+1)! ≥ 2
n
| | 1 | |
∑ |
| − jest zbieżny ponieważ jest to ciąg geometryczny o ilorazie równym {1}{2n} |
| | 2n | |
| | 1 | |
Na mocy kryterium porównawczego ∑ |
| jest zbieżny. |
| | (2n+1)! | |
30 kwi 18:19
Olek: Dobrze, uff dobrze, że napisał mi Pan, że tak się nie robi, bo zrobiłem tak we wszystkich
podpunktach
30 kwi 18:22
Olek: A teraz mam takie pytanie:
| | 1 | |
mam taki szereg ∑∞ (przy n=1) |
| dlaczego jest on rozbieżny? |
| | n*n√n | |
| | 1 | |
Korzystając z takiego warunku dla szeregu harmonicznego ∑∞ (przy n=1) |
| : |
| | nα | |
jeśli α∊(0,1> to rozbieżny
jeśli α>1 to zbieżny
| | 1 | | n+1 | |
i tutaj mam ∑ |
| czyli ∀n |
| > 1 czyli powinno być, że ciąg jest |
| | nn+1n | | n | |
zbieżny
30 kwi 19:53
Olek:
30 kwi 21:04
30 kwi 21:41
Olek: Że jest rozbieżny?
30 kwi 22:25
Olek: Ale nie rozumiem dlaczego ta definicja tu nie działa
30 kwi 22:30
jc: Sprawdź sobie, że n√n < 2.
Jeśli weźmiesz a>1, to na będzie rosło w nieskończoność.
30 kwi 22:57
Olek: | | 1 | | 1 | |
Czyli mogę zrobić np ze |
| > |
| i z tego wynika ze jest rozbieżny? |
| | n*n√n | | 2n | |
30 kwi 23:33
jc: Tak
1 maj 09:06