problem
DaviD: F I Z Y K A

Masa....
Oblicz ile g magnezu uległo spaleniu w 48g tlenu jeśli otrzymano 120g tlenu magnezu. Podczas
termicznego rozkładu tlenku rtęci(II) otrzymano 3,2 tlenu. Oblicz masę tlenu rtęci jeśli masa
rtęci była o 36,92g większa od masy otrzymanego tlenu.
26 lut 19:29
Wydi: chyba C H E M I A
26 lut 19:30
DaviD: <LOL> nom
może ktoś "help me"
26 lut 21:55
Mateusz: Pomoge
26 lut 21:56
R.W.16l: a ja wiem jak

ja bym to zrobił za pomocą równań niestehiometrycznych
26 lut 22:05
Mateusz: W 1 zadaniu stosujemy prawo zachowania masy ktore mowiąc najprosciej potwierdzxa starą zasade
ze w przyrodzie nic nie ginie tzn ze masa substratów = masie produktów
2Mg+O
2→2MgO
I sposob korzystam z prawa zachowania masy i otrzymuje rownanie
x+ 48g = 120g => x = 72g
II spsoob to interpretuje rownanie reakcji i odczytruje masy reagentow z układu okresowego i
licze mase molową MgO
48g Mg→32g O
2
x g Mg→48 g O
2
−−−−−−−−−
x = 72g
albo inna wersja sposobu II
48g Mg→ 80g MgO
x g Mg→ 120g MgO
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = 72g
czyli rozwiązan do wyboru do koloru 2 zadanie zaraz nap[isze ale pojde cos

a na
głodniaka to n ie bede robił

bede za pare minut
26 lut 22:07
R.W.16l:
x[g] 48[g] 120[g] − Dane
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mg + O2 −> MgO
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24[g] 32[g] 40[g] − Wynikające z równania
x − 120[g]
24[g] − 40[g]
x≈72[g]
26 lut 22:11
R.W.16l: fakt, robiłem szybko i nie dałem współczynników, ale wynik dobry
26 lut 22:11
Mateusz: No więc tak 2 zadanko tez mozemy zrobic za pomocą prawa zachowania masy układając rownanie
x = 36,92+3,2 + 3,2
x = 40,12g+3,2
x ≈ 43g
lub z proporcji
2HgO→2Hg+O2
434g HgO→ 32g O2
xg HgO→ 3,2g O2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x ≈43g
26 lut 22:47
DaviD: sorka ze dopiero dziś ale dzięki Mateusz
27 lut 13:06