Macierze
Adam: Czy dobrze to rozwiązałem?
a) AXB2=B
X=A−1B
b) XAAT=B
X=BAAT
30 kwi 16:17
WhiskeyTaster: Nie, niedobrze. Nie można dzielić przez macierze.
(a) AXB2 = B ⇔ AXBB = B
AXBB = B
XBB = A−1B
XB = A−1BB−1 = A−1(BB−1) = A−1I = A−1
X = A−1B−1
Spróbuj następny analogicznie
30 kwi 16:31
Adam: Aaa no tak , dzięki
XAA
T=B
XA=BA
−T
X=BA
−T A
−1
30 kwi 17:12
WhiskeyTaster: Um, prawie. Widzisz, zapis A−1 to zapis symboliczny maciezy odwrotnej do macierzy A. Tak
samo AT oznacza macierz transponowaną A. Wobec czego to tylko symbole pokazujące pewien
związek z macierzą A i nie należy łączyć dwóch znaków tak jak przy potęgowaniu. Ja bym te
Twoje A−T zapisał jako (AT) −1, co oznacza macierz odwrotną do macierzy transponowanej
A.
30 kwi 17:26
Adam: Dobrze, dziękuje bardzo za pomoc.
30 kwi 17:33
WhiskeyTaster: Nie ma sprawy, miłej nauki
30 kwi 17:41