Rozwiąż równanie ( równania wykładnicze)
Viva la vida: 22x−1 + 4x =24
Narazie mam zrobione tak:
22x−1+22x = 16+8
22x−1+22x=24 +23
Podzieliłam stronami przez 24 +23 i tu mi się skończyły pomysły
Poratuje ktoś?
30 kwi 15:10
30 kwi 15:17
TłumokMatematyczny: 22x−1 + 22x = 24
(1+2)*22x−1 = 24
3*22x−1=24 dziele obie strony przez 3
22x−1=8
22x−1=23
2x−1=3
2x=4
x=2
30 kwi 15:17
WhiskeyTaster: 2
2x(2
−1 + 1) = 2
3*3
3*2
2x − 1 = 3*2
3
Następnym razem próbuj dążyć do postaci iloczynowej
30 kwi 15:18
Viva la vida: Dziękuję wam bardzo, teraz już ogarnęłam
30 kwi 15:29