Katy rozwarte trygonometria
Wit: Jeżeli α jest kątem rozwartym i cosα + sin32°=0, to α=?
30 kwi 15:04
Szkolniak: | | π | |
Według mnie takie α nie istnieje, bo w przedziale ( |
| ;π) cosinus nie przyjmuje wartości 0. |
| | 2 | |
30 kwi 15:35
ABC:
122 stopnie
30 kwi 15:37
wredulus_pospolitus:
cos α = −sin(32
o)
teraz patrzysz na wzory redukcyjne:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
i szukasz ile by musiał się równać kąt w cosinusie aby
po zastosowaniu wzoru redukcyjnego otrzymać − sin(kąta ostrego)
30 kwi 15:45
Wit: A można to zapisać tak?
cosα+sin32°=0
−cos(180°−α)+sin32°=0
−sin(90°−(180°−α)+sin32°=0
−sin(α−90°)+sin32°=0
α=90°+32°=122°
Albo tak
cosα+sin32°=0
cosα=−sin32°
−cos(180°−α)=−sin32°
−sin(90°−(180°−α) =−sin32°
−sin(α−90°)=−sin32°
α=90°+32°=122°
30 kwi 15:55
Szkolniak: Tfu, ja coś pokręciłem.
Zrobilem tak:
cosα+sin32
o=0
cosα+cos58
o=0
| | α+58o | | a−58o | |
cos( |
| )=0 v cos( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
A z tego również wychodzi
30 kwi 16:01