Metoda Newtona-Raphsona
Robert: Stosując metodę Newtona−Raphsona znaleźć rozwiązanie układu równań nieliniowych:
a) przybliżone E=|f
i(x
1,x
2)| E<0,3
b) dokładne (f
i(x
1,x
2)=0)
| ⎧ | f1=x12+x22=5 | |
| ⎩ | f2=x12−x22=−3 |
|
Chciałem zapytać jak wyznaczyći x
0, bo bez tego chyba nie da się policzyć ?
30 kwi 14:41
ABC:
graficznie można startową wartość , na papierze milimetrowym zrób albo na kompie
30 kwi 14:44
ABC:
tylko jak przyjmiesz za dokładne to nie ma zabawy ... głupi przykład bo widać rozwiązanie
x1=1, x2=2
30 kwi 14:46
Robert: To się poprostu przyjmuje ot tak czy są jakieś obliczenia ?
30 kwi 14:59
ABC:
teraz biblioteki zamknięte, bym cię odesłał do książki która przystępnie to tłumaczy
30 kwi 15:11
30 kwi 15:14
Robert: Jakim programem można wyznaczyć wartość startową?
1 maj 10:44
ABC:

masz łeb i ch.. to kombinuj !
własną głową kolego wyznaczasz wartość startową , rysując linie o równaniach x
2 +y
2 =5
oraz x
2−y
2=−3 . Jak ładnie narysujesz to otrzymasz przybliżone, a w tym wypadku nawet
dokładne rozwiązania
1 maj 10:56
1 maj 12:22
ABC:

zapomniałeś o dolnej gałęzi hiperboli, chociaż to polecenie "znaleźć rozwiązanie" to dobry
adwokat by wybronił że tylko jedno a nie wszystkie
1 maj 14:49
Robert: | | | |
Czyli x0= | ? Czy to coś jeszcze innego, bo poprzednie przykłady rozwiązywałem licząc |
| | |
iteracje, aż uzyskałem rozwiązanie przybliżone i dokładne.
2 maj 11:27
Robert: | | | |
Rozumiem że rozwiązanie dokładne to x0= | , a jak wyznaczyć rozwiązanie przybliżone E<0,3 |
| | |
?
2 maj 15:49
ABC: musisz przyjąć mniej dokładne x
0 
mówiłem że to głupie zadanie, wyjdź na przykład od (0.8
1.6)
2 maj 18:12
Robert: A jak uzasadnić że wybrałem wartości 0.8, 1.6 ?
3 maj 12:10
Robert: Ewidentnie punkty przecinają się w 1,2, rzeczywiście głupie zadanie. Dziękuje za pomoc
3 maj 13:23
Robert: A jeszcze chciałbym spytać, można przyjąć 0.9, 1.9? Bo w sumie to mniej liczenia by było
3 maj 14:15
ABC:
można, w takich przykładach gdzie nie widać dokładnego rozwiązania staraj się natomiast jak
najbliżej przyjmować bo proces może nie być zbieżny
3 maj 14:16
Robert: a graficznie napisać współrzędne te co będę liczył, no nie ?
3 maj 15:16
Robert: W sensie na rysunku zaznaczyć przecięcie dla tych wartości co je będę liczył ?
4 maj 11:15
Robert: czy zaznaczyć dokładne wartości 1,2 ?
4 maj 14:40