rozkmina
Adaś: hej, skoro są np. zadania "podaj sumę liczb naturalnych mniejszych od 4" i liczymy je 1+2+3=6
to czy w ogóle można sformułować zadanko w stylu "podaj różnicę liczb naturalnych mniejszych od
4"?
Jak to będzie z wynikiem? 1−2−3 = −4 czy 3−2−1=0?

a może 2−3−1= −2?
30 kwi 14:00
ford:
Różnica kilku liczb (więcej niż dwóch) nie ma sensu
Znak odejmowania ma sens w przypadku gdy musimy odjąć coś od czegoś
znak odejmowania musi być umieszczony między dwoma elementami (między odjemną i
odjemnikiem)
30 kwi 20:56
Adaś: no właśnie, czyli z mnożeniem i dodawaniem to przechodzi, ale nie z dzieleniem i odejmowaniem

śmieszne, co?
1 maj 19:15