Wyrażenia algebraiczne
Fiflak: Cześć, mam takie zadanie
Liczba rzeczywista x spełnia równanie x2=2x+4. Wyznacz liczby a i b takie, aby dla każdej
liczby rzeczywistej x zachodziła równość x2(x2−2)=ax+b.
Największy problem mam chyba, ze zrozumieniem treści. Skoro x jest liczba rzeczywistą i spełnia
równanie no to wyznaczyłem ją i wychodzi 1−√5 oraz 1+√5. Dalej rozumiem to tak, że skoro
równanie ma zachodzić dla każdej liczby to ma być tożsamościowe i na tym utknąłem, nie mam
pomysłu na wyznaczenie a i b.
30 kwi 13:49
ICSP: x2 = 2x + 4
(2x + 4)(2x + 4 − 2) = ax + b
(2x + 4)(2x + 2) = ax + b
4x2 + 4x + 8x + 8 = ax + b
4(2x + 4) + 12x + 8 = ax + b
...
30 kwi 13:55
ABC:
dziwne to twoje zadanie, najpierw piszesz liczba rzeczywista x spełnia rownanie, czyli jest
jakaś konkretna, a potem "dla każdej liczby rzeczywistej x" to się zdecyduj czym ten x jest?
30 kwi 13:55
Fiflak: Dzięki ICSP, już rozumiem o co w tym chodzi
30 kwi 14:03
ABC:
"aby dla każdej
liczby rzeczywistej x zachodziła równość x
2(x
2−2)=ax+b."
jak znajdziesz takie liczby daj mi znać to będzie rewolucja w matematyce, wielomian czwartego
stopnia od tej pory traktujemy jak funkcję liniową i będzie mieć tylko jedno miejsce zerowe,
co biedny Mariusz zrobi w takiej sytuacji ?
30 kwi 14:08
Fiflak: Nie dopisałem końcówki zadania, a wydaje mi się, że jednak tu była kluczowa, otóż chodzi o to
aby zakodować cyfrę setek,
dziesiątek i jedności iloczynu a*b. Czy to coś zmienia ABC?
30 kwi 14:20
ABC:
nie , dopóki masz tam słowa "dla każdej liczby rzeczywistej x " to zrobisz przewrót
kopernikański w matematyce jeśli znajdziesz te liczby
30 kwi 14:22
WhiskeyTaster: Nie, to nic nie zmienia

Po prostu sama treść wskazana przez ABC jest absurdalna
30 kwi 14:23
Fiflak: Dobra dzięki wielkie, bo pewno bym nad tym siedział i sie zastanawiał haha
30 kwi 14:26
ABC:
Jeżeli to oryginalne zadanie z matury CKE, to bardzo niefortunnie sformułowana treść. Można ją
lekko poprawić i to prowadzi do układu 2 równań liniowych z niewiadomymi a,b i zapewne o to
chodziło.
30 kwi 14:35
Fiflak: Zrobiłem to w końcu tak, że skoro x2=2x+4 to podstawiłem tak jak zaproponował to ICSP,
dostajemy wtedy po wymnożeniu 4x2+12x+8 więc podstawiłem jeszcze raz za x2 i wtedy po
wyliczeniu wychodzi nam 20x+24 więc równanie stopnia 4 udało się sprowadzić do liniowego. Z
tego już wychodzi a=20 b=24 i to faktycznie jest zgodne z odpowiedzią.
1 maj 13:04