Oblicz całkę
Maciek: ∫ x−1(x+1)(1/3)dx
26 lut 19:28
Maciek: p.s Ta 1/3 to symbolizuje pierwiastek trzeciego stopnia z tego, co mamy w mianowniku.
26 lut 19:37
Basia:
Czy w mianowniku jest (x+1)13 ?
26 lut 19:37
Maciek: tak
26 lut 19:39
Basia:
t = x+1
dt = dx
x=t−1
| | t−1−1 | |
∫ |
| dt = ∫t2/3 dt − 2∫t−1/3 dt = |
| | t1/3 | |
35(x+1)
5/3 − 3(x+1)
2/3 + C =
35(x+1)*(x+1)
2/3 − 3(x+1)
2/3 + C =
| | x+1 | |
33√(x+1)2*[ |
| −3 ] + C = |
| | 5 | |
| | x+1−15 | |
33√(x+1)2* |
| + C = |
| | 5 | |
26 lut 19:44
Maciek: Dziękuję pięknie

, chociaż wyszło mi tak samo, tylko mi programik to inaczej wyświetla
26 lut 19:46