Ciągi
Dream: Stosunek sumy dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego do sumy trzech początkowych
wyrazów wynosi 3/4. Oblicz siódmy wyraz tego ciągu jeśli pierwszy wyraz jest równy 12
30 kwi 13:35
Eta:
| S9 | | 3 | | 1−q9 | |
| = |
| ⇒ |
| = 1+q3+q6 |
| S3 | | 4 | | 1−q3 | |
a
7 =a
1*q
6
a
7= 3
30 kwi 14:03
Dream: Mógłbyś dokładnie to rozpisać bo nie umiem przejść do q6 + q3+ 1/4=0
30 kwi 14:21
WhiskeyTaster: | | 3 | | 3 | |
A co trudnego jest w odjęciu |
| obustronnie w równaniu |
| = 1 + q 3 + q 6?  |
| | 4 | | 4 | |
30 kwi 14:25
Eta:
Jestem kobi
Eta 
a
3−b
3= (a−b)(a
2+ab+b
2)
1−q
9 = (1−(q
3)
3)
1−q
9 = (1−q
3)(1+q
3+q
6)
po uproszczeniu dla q≠1
| | 1 | |
1+q3+q6=3/4 ⇒ q6+q3+ |
| =0 |
| | 4 | |
Czy teraz już jasne ?
30 kwi 14:30
Mila:
Eta Carinae (η Car) − duża jasna gwiazda w naszej Galaktyce.
30 kwi 18:55
Eta:
30 kwi 20:06