1 − qn | ||
S = a1 * | ||
1 − q |
n | ||
ma | wyrazów | |
2 |
1 − qn | ||
Sparz = a1q | ||
1 − q2 |
1 − qn | 1 − qn | |||
a1 * | = 4a1q | |||
1 − q | 1 − q2 |
1 | ||
q = | ||
3 |
1 | ||
a5 = a1q4 = | ||
9 |
Sp | |
= q | |
Snp |
Sp | ||
Z treści zad : Sn=4Sp ⇒ Snp= 3Sp ⇒ | =1/3 | |
Snp |
1 | ||
to q= | i a1=9 | |
3 |
1 | ||
a5= | ||
9 |
1 − qn | 1 − qn | |||
a1* | = 4 a1q | / : [ a1*(1 − qn)] | ||
1 − q | 1 − q2 |
1 | 4q | ||
= | |||
1 −q | 1 − q2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |