matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
W treści zadania,ponieważ nie zmieściło mi się tutaj
Ania:
Wykonaj działanie, wynik doprowadź do najprostszej postaci. Podaj dziedzinę wyrażenia
2x
2
−2
x
2
−2x+1
:
3x+3
9x
2
−9
30 kwi 10:14
PW:
Wskazówka Zauważyć, że
2x
2
− 2
2(x
2
− 1)
2(x − 1)(x + 1)
2
=
=
=
(x − 1)
3x + 3
3(x + 1
3(x + 1)
3
i z drugim ułamkiem spróbować podobnie. Wyznaczenie dziedziny (na samym początku rozwiązania) jest łatwe − mianowniki nie mogą przyjmować wartości 0.
30 kwi 10:48