Wykonaj działanie podaj założenie
Łukasz:
30 kwi 10:10
PW: To się nie nazywa "założenie". Pewnie idzie o podanie dziedziny wyrażenia.
30 kwi 10:52
TłumokMatematyczny: Założenia:
x2−4≠0
x2≠4
x≠2 v x≠−2
x+2≠0
x≠−2
30 kwi 10:58
Jerzy:
Trzecia linijka, niewłaściwy spójnik.
30 kwi 10:59
30 kwi 11:02
PW: I powtarzam: to nie są żadne "założenia".
30 kwi 11:03
PW: Odnośnie wpisu z 11:02: Nie upieraj się. Tam rozwiązują równanie, a tu ustalamy dziedzinę
wyrażenia. Dlatego tam lest "lub", a tutaj powinno być "i".
30 kwi 11:05
TłumokMatematyczny: Nie wiedziałam. Człowiek sie caly czas uczy, dzieki
30 kwi 11:06
TłumokMatematyczny: | 3 | | (x−3) | | 3+(x−2)(x−3) | | 3 + x2 − 3x −2x+6 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| (x−2)(x+2) | | (x+2) | | (x−2)(x+2) | | x2−4 | |
| | 9+x2−5x | | x2−5x+9 | |
= |
| = |
| |
| | x2−4 | | x2−4 | |
Dobrze?
I wtedy D = R \ {−2,2}
30 kwi 11:26