funkcje
teddddddy: Wyznacz wszystkie wartości k, dla których podana funkcja ma dwa miejsca zerowe?
f(x)=k2x2−(2k−1)x+1
30 kwi 10:02
Jerzy:
| | 1 | |
(2k − 1)2 − 4k2 > 0 4k2 − −4k + 1 − 4k2 > 0 ⇔ −4k + 1 > 0 ⇔4k < 1 ⇔ k < |
| |
| | 4 | |
30 kwi 10:05
PW: Odpowiedź nie jest poprawna. Na początek należało rozważyć co będzie, gdy parametr k przyjmuje
wartość 0 − wówczas mamy funkcję
f(x) = x + 1,
która ma jedno miejsce zerowe.
30 kwi 11:01
Jerzy:
Odpowiedż jest poprawna,bo w treści zadania pytają o dwa miejsca zerowe , a nie o analizę
rozwiazań w zależności od wartości parametru k.
30 kwi 11:09
PW: Nie zgadzam się.
Dla k = 0 nie jest prawdą, że funkcja ma dwa miejsca zerowe. Podałeś odpowiedź
w której mieści się parametr k = 0.
30 kwi 11:15
Jerzy:
Masz rację.
30 kwi 11:16
PW: 
Nie o to idzie, ważne żeby
tedddddy to zrozumiał.
30 kwi 11:25