granice ciagow
TłumokMatematyczny: Mam obliczyć granicę ciągu. Mam wszystko powymnażać czy istnieje w tym przypadku jakiś
sprytniejszy sposób?
| | (2n+3)(3n−1)(4n+3) | |
an = |
| |
| | (n−1)(1−n) | |
29 kwi 21:26
WhiskeyTaster: W liczniku i mianowniku powyciągaj wszystkie "n" przed nawiasy
29 kwi 21:31
janek191:
| | | | 3 | | 1 | | (2 + |
| )*(3 − |
| )*(4 n + 3) | | | n | | n | |
| |
an = |
| |
| | | |
29 kwi 21:31
TłumokMatematyczny: Faktycznie, dzieki
29 kwi 21:32
janek191:
Ile wyszła granica?
29 kwi 21:35
Szkolniak: W sytuacji gdy mamy wielomian przez wielomian, można sprawdzić stopnie tych wielomianów.
W przypadku gdy stopień wielomianu w liczniku jest:
− mniejszy od stopnia wielomianu w mianowniku → granica równa 0
− równy stopniowi wielomianu w mianowniku → granica równa ilorazowi współczynników stojących
przy najwyższych potęgach
− większy od stopnia wielomianu w mianowniku → granica równa +
∞ lub −
∞ (patrzymy na znak
ilorazu)
Może się przyda.
29 kwi 21:47
TłumokMatematyczny: Kurcze.. Granica wychodzi mi ciągle −24, a powinna −
∞. Niech mi ktoś powie gdzie mam błąd.
| (2+0)(3−0)(4+0) | | 2*3*4 | |
| = |
| = −24 |
| (1−0)(0−1) | | 1*(−1) | |
Dzięki @Szkolniak, zapiszę sobie.
29 kwi 21:48
WhiskeyTaster: A czemu Ty jedno "n" zamieniasz na 1..? Spójrz na zapis pierwotny.
29 kwi 21:50
Szkolniak: Możesz to co powiedziałem zastosować do swojego przykładu.
Ja sobie zawsze wymnażam tak o:
Licznik → 2n*3n*4n=24n
3
Mianownik: n*(−n)=−n
2
Stopień w liczniku większy od stopnia w mianowniku, zatem spodziewamy się że granicą będzie +
lub −
∞.
| | 24 | |
Patrzymy na znak ilorazu: |
| → ujemny, zatem granica równa −∞. |
| | −1 | |
29 kwi 21:53
WhiskeyTaster: Licznik 24n → ∞, mianownik − 1, więc całe wyrażenie → − ∞
29 kwi 21:55