Prawdopodbieństwo
jaros: W pewnym liceum egzamin maturalny z matematyki zdało 95 % uczennic i 93% uczniów. Oblicz
prawdopodobieństwo, że osoba wybrana losowo śród zdających nie zaliczyły tego egzaminu, jeśli
uczennice stanowiły 55% abiturientów.
Znalazłem odpowiedz w internecie, lecz jest zawiła i jej nie rozumiem, możemy tutaj wyznaczyć
omegę?
29 kwi 19:49
a7: to znaczy chyba robimy tak
0,95*0,55+0,93*0,45=0,5225+0,4185=0,941
1−0,941=0,059 czyli prawdopodobieństwo że ktoś nie zdał jest 59/1000
29 kwi 20:00
jaros: Mógłbyś/mogłabyś opisać co i jak? i co znaczy "55% abiturientów"?
29 kwi 20:22
a7: tzn. niezależnie od tego ile ich jest (abiturientów czyli maturzystów) np. x wszystkich
to dziewczyn 0,55x i chłopaków 0,45 x czyli w sumie x
z tego 0,95*0,55x zdało
oraz 0,93*0,45x zdało
czyli w sumie zdało 0,941x czyli nie zdało 0,059x
| | 0,059*x | | 59 | |
czyli jeśli Ω=x to P(A)= |
| = |
| |
| | x | | 1000 | |
29 kwi 20:29
a7: tzn.jeśli przykładowo maturzystów było np. 2000 to 1100 dziewczyn i 900 chłopców
z czego 1045 i 837 zdało, to nie zdało 2000−1882=118
to P(A) jest wtedy 118/2000=59/1000
29 kwi 20:33
a7: to w zasadzie sprowadza się do zwykłego zadania na ułamkach, gdzie nie znamy ogólnej liczby
maturzystow
29 kwi 20:33
a7: ale ta liczba i tak nie jest ważna bo się skróci
29 kwi 20:34
jaros: Dobra dziękuje ślicznie ,rozumiem
29 kwi 20:56
a7: Super
29 kwi 21:00