3x3−2x2−7x−2 | ||
Dana jest funkcja f(x)= | Wyznacz: | |
x3+x2−4x−4 |
(x+1)2(3x+2) | ||
Rozbiłem sobie na iloczyn f(x)= | ale nie wiem czy gdzieś mnie | |
(x+1)(x+2)(x−2) |
3x3 − 2x2 − 7x − 2 | ||
f(x) = | = | |
x3 + x2 − 4x − 4 |
3x3 + 3x2 − 12x − 12 − 5x2 + 5x − 10 | ||
= | = | |
x3 + x2 − 4x − 4 |
5(x2 + x − 2) | ||
= 3 − | = | |
x3 + x2 − 4x − 4 |
(x+2)(x−1) | ||
= 3 − 5 | = | |
(x+1)(x+2)(x−2) |
x−1 | ||
= 3 − 5 | ||
(x+1)(x−2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |