Rachunek Macierzowy
Corrie: Rozwiąż równanie AB
2 X B = AB
| 1 4 | | 1 1 |
A= | 3 3 | B= | 2 1 |
Jak to rozwiązać
29 kwi 18:13
Mariusz:
AB2XB=AB
AB2XBB−1=ABB−1
AB2X=A
A−1AB2X=A−1A
B2X=I
Zatem wystarczy jak odwrócisz macierz B i powstałą macierz podniesiesz do kwadratu
29 kwi 18:19
Corrie: Super dziękuje bardzo

a równanie: ABXB=B to X=B
−1A
−1 ?
jeszcze mam XAA
T=B ?
29 kwi 18:31
Mariusz:
1) na to wygląda
2) też pobaw się możeniem przez macierz odwrotną (tutaj prawostronnym)
29 kwi 18:40
Corrie: Przez co najpierw pomnożyć ?
29 kwi 19:15
WhiskeyTaster: Rachunek macierzowy to nie jest jakaś czarna magia. Czemu nie otworzysz notatek? Zauważ, że
jeśli mnożysz równanie przez jakąś macierz, to musisz zachować stronę, to jest jeśli mnożysz
prawą część równania z prawej strony, to lewą część równania również mnożysz z prawej strony.
29 kwi 19:50