kwadrat
Kubus:

Kwadrat podzielno na cztery częsci o równych polach tak jak na rysunku. Oblicz stosunek BE:EC.
29 kwi 16:49
a7:
29 kwi 17:45
Kubus: Nie rozumiem niestety 😟
29 kwi 18:29
wredulus_pospolitus:
czy rozumiesz 'x' dlaczego jest w tych trzech miejscach
29 kwi 18:29
a7: 1/2ax=1/4a2 czyli x=1/2a
29 kwi 18:35
Kubus: Nie rozumiem nic z tego zadania a mam jeszcze jedno Podobne może ktoś wyjaśnić a nie tylko same
symbole
29 kwi 18:42
a7:

z podobieństwa trójkątów
U{a}{
a]{2}}=U{u{a2]{z}
1/2*zx=1/2yh
1/2*1/4a*1/2a=1/2*y*3/4a czyli y=..............
29 kwi 18:43
a7: dobrze zaraz zrobię dokładny rysunek i wyjaśnię bardziej zrozumiale
29 kwi 18:44
a7:

bok kwadratu to a , |DG|=x
pole trójkąta ADG=1/2ax czyli jedna czwarta pola kwadratu a
2
1/2*a*x=1/4*a
2 stąd wychodzi, że x jest równe połowie a x=1/2*a
zauważamy że skoro pola wszytskich figur są równe to |HF| też równe x gdyż pola trójkątów muszą
być równe a mają tą samą podstawę równą a)
|BI| też równe x
następnie z podobieństwa trójkątó ADG i AHF wychodzi, że z=1/4*a
następnie pole trójkąta AHF musi być równe polu trójkąta FEI
czyli y=1/6*a
czyli szukany stosunek BE:EC wynosi
x+y | |
| =(4/6*a):(2/6*a)= 2:1 |
a | |
29 kwi 18:57
Kubus: Ok dziękuję przeanalizuje o zobaczę czy będę w stanie zrobić zadanie 2 jeśli nie to poproszę o
ppmoc
29 kwi 18:59
a7: jasne
29 kwi 19:04
a7: | x+y | |
jeszcze poprawka |BE| : |EC|= |
| =2:1 |
| a−x−y | |
29 kwi 19:12