jak rozwinąć ten nawias POMOCY: cos22α = (cos2α − sin2α); ma się równać: [(cos2α + sin2α)2 − 4sin2α cos2α)]. Jak wychodzi: ...4sin2α cos2α? Z moich obliczeń wychodzi: ...2sin2α cos2α. Skąd ta 4? Skoro wzór to: a2 − 2ab + b2?
29 kwi 16:29
a7: cos22α=(cos2α−sin2α)2=cos4α−2sin2αcos2α+sin2α= sin4α+2sin2αcos2α−4sin2αcos2α+cos4α=(sin2α+cos2α)2−4sin2αcos2α (zauważ, że korzystasz również z wzoru a2+2ab+b2)
29 kwi 16:35
POMOCY: dlaczego sin2α? (sin2α)2 to sin4α. Dobrze myślę i po prostu źle wstawiłeś czy źle myślę?
29 kwi 16:37
POMOCY: pierwsza linijka równanie po drugim równa się
29 kwi 16:37
a7: tak, tak pomyłka "cyfrówka", przeoczenie
29 kwi 16:38
POMOCY: ...+2sin2αcos2α−4sin2αcos2α+... Skąd ten fragment się wziął?
29 kwi 16:40
POMOCY: Dobrze rozumiem? cos4α−2sin2αcos2α+sin2α = (cos2α + sin2α)2−2sin2αcos2α = cos4α+2sin2αcos2α+sin4α −2sin2αcos2α I teraz dostawiłeś: −2sin2αcos2α, aby było prawdziwe? No bo trzeba się pozbyć tego 2ab bo go nie było, tak?
29 kwi 16:54
ABC: to jest po prostu tożsamość (x−y)2=(x+y)2−4xy i podstaw sobie x=cos2α y=sin2α
29 kwi 17:25