proszę pomocy w zadaniu
maciek: x dla której liczby 2 ,x−4,x są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
29 kwi 16:25
29 kwi 16:41
lola456:
2 * x = (x − 4)2
wystarczy teraz rozwiązać to równanie
29 kwi 20:54
Jerzy:
Jesteś idiotą,czy udajesz ? Już ci pokazałem jak to policzyć, a jak nie wiesz dalej , to
powiedz .
29 kwi 21:01
a7: wiemy że
koeljne wyrazy ciągu mnożymy przez q
czyli
czyli
przyrównujemy do siebie te dwa q i mamy
po wymnożeniu ( na krzyż) wychodzi, że
(x−4)
2=2x czyli x
2−8x+16=2x no i teraz już chyba łatwo?
29 kwi 21:05
Jerzy:
a7, wykorzystujemy własność c.geometrycznego: (an)2 = an−1*an+1
29 kwi 21:10
a7: Jerzy, Ty wykorzystałeś własność,a ja pokazałam skąd się wzięła...... w ten sposób nie trzeba
siię uczyć wszystkiego na pamięć
29 kwi 21:25