HELP!!
Basiu timie mickej Bogdan: Oblicz dokładna wartość wyrażenia, wynik zaokrąglij do części dziesiętnych oraz wyznacz błąd
względny tego przybliżenia.
| 1,7−√0,81*(112)−1 | |
| |
| (−0,5)−2 | |
26 lut 18:46
tim: Jak już coś, to odmieniaj wszystkie imiona

.
√0,81 =
√0,9
1,5
−1 = 2/3
(−0,5)
−2 = 4
26 lut 18:49
Basia: √0,81=0,9 Timuś dobrze myślał, ale rozpędził się przy pisaniu
26 lut 18:52
Basiu timie mickej Bogdan: dzięki Tim & Basia

z matmy ja leser jestem wiec zwracam się do was o pomoc heh
26 lut 18:53
Basiu timie mickej Bogdan: wyszło mi 0,275 jak to zaokrąglić do części dziesiętnych i wyznaczyć błąd względny ^^ ?
26 lut 18:56
Basia:
0,275 ≈0,28
26 lut 18:58
Basia:
| | błąd bezwzględny | |
błąd względny = |
| = |
| | wartość dokładna | |
| 0,28−0,275 | | 0,5 | | 500 | |
| = |
| = |
| |
| 0,275 | | 0,275 | | 275 | |
26 lut 19:01
Basiu timie mickej Bogdan: dziękuje ^^

*

*

*
26 lut 19:06
Basiu timie mickej Bogdan: AHA + DO TEGO WYNIK WYSZEDŁ 1,81(ALE CZEGO % ) ?
26 lut 19:08