logarytmy Kubus: Oblicz m wiedząc że log(sinx)+log(cosx)=−1 oraz log(sinx+cosx)=0,5*(logm−1).
29 kwi 16:11
a7: robimy zał. sinx>0 i sinx≠1 i cosx>0 i cosx≠1 i m>0 i m≠1
log(sinx*cosx)=log (1/10)  
log(sinx+cosx)=logm−log10
sinx*cosx=1/10 sinx+cosx=m/10 możemy obie strony podnieść do kwadratu, gdyż są większe od zera (założenia)) sinx2+2sinxcosx+cos2x=m/10 11/10=m/10 m=11 ===
29 kwi 16:21
Kubus: Chyba żle
29 kwi 16:24
a7: no tak 12/10=m/10 m=12 teraz się zgadza?
29 kwi 16:29
Kubus: tak
29 kwi 16:31
f123: m = 12
29 kwi 16:32