wielomiany
f123: Mam wielomian W(x) = x4 + ax3 + bx2 + cx + d
Wiem, ze W(1) = 0
Zweryfikuje ktos czy dobrze zastosowalem wzory vieta?
1 + x3 + x2 + x1 = a
1x1x2x3 = d
29 kwi 16:04
f123: Przy okazji − jak to najszybciej wyprowadzic?
29 kwi 16:06
29 kwi 16:13
Mariusz:
Jak chcesz użyć wzorów Vieta do dzielenia przez dwumian
zamiast schematu Hornera to brakuje ci sumy iloczynów trójek
Nie uwzględniłeś także tego że trzeba po drugiej stronie
co drugi wyraz dawać z minusem
Funkcja tworząca wielomiany symetryczne podstawowe (elementarne)
to
∏k=1n(1+xkt)
Oprócz funkcji tworzącej jest też wzór rekurencyjny
1+x1+x2+x3=−a
1x1x2x3+1x1x2+1x1x3+1x2x3=−c
1x1x2x3=d
1+x1+x2+x3=−a
d+1x1x2+1x1x3+1x2x3=−c
1x1x2x3=d
x1+x2+x3=−a − 1
1x1x2+1x1x3+1x2x3=−c − d
1x1x2x3=d
29 kwi 17:26