Liczba rozwiązań
Różniczka: Proszę o wyjaśnienie liczby rozwiązań:
lnx=x+a x>0
f(x) = lnx−x−a
f(x)'=1/x−1
f(x)'>0 x∊(0,1)
f(x)'=0 x=1
f(x)'<0 x>1
max x=1
f(1)=−1−a
Nie rozumiem tego fragmentu:
1 rozw. a=1
0 rozw. a>−1
2 rozw. a<−1
29 kwi 15:32
wredulus_pospolitus:
powiem tak −−−− tragiczny sposób podejścia do zadania
29 kwi 15:35
Różniczka: Właśnie przepisuję notatki od kolegi i zastanawiam się nad sensem.
29 kwi 15:36
wredulus_pospolitus:
g(x) = lnx <−−−− wyznacz wzór ogólny STYCZNEJ do g(x)
następnie wyznacz taką styczną do g(x), aby jej współczynnik kierunkowy był równy '1'
porównaj wzór tejże stycznej do h(x) = x + a
wyciągnij wnioski
29 kwi 15:36
ABC:

zobacz sobie to na wykresie ln(x)−x=a
29 kwi 15:38
Różniczka: Czy styczna to nie po prostu pochodna?
29 kwi 15:40
wredulus_pospolitus:
albo ...
f(x) = lnx − x
f
max =
−1 (dla x = 1)
więc równanie:
f(x) = a czyli lnx − x = a czyli lnx = x + a
ma jedno rozwiązanie dla a = −1
ma zero rozwiązań dla a > −1 (bo f
max = −1

)
ma dwa rozwiązania dla a < −1 <−−− to już z monotoniczności mamy
29 kwi 15:40
a7:

powyżej na zielono narysowany wykres funkcji y=lnx−x (wykres idzie w lewo w bok od pewnego
miejsca , to jakiś bug/błąd w programie?)
a na różowo y=a
ilość rozwiązań (punktów przecięcia obu wykresów) jest zero jeśli a jest większe niż minus 1
(a>−1)
jedno rozwiązanie , gdy a=−1
dwa rozwiązania, gdy a<−1
29 kwi 15:42
ABC:
no właśnie mówię że to klasyczny sposób: zbadać funkcję ln(x)−x i ciąć prostymi równoległymi do
osi OX
29 kwi 15:43
Różniczka: Dzięki, już rozumiem. Teraz mam kłopot z fragmentem:
ln(x)=−x+a
f(x)=lnx+x−a
f(x)'=1/x+1>0
lim
x→0f(x)=−
∞
jedno rozwiązanie
Prosiłbym o wytłumaczenie
29 kwi 16:01
Różniczka: Ach, x>0 w powyższym.
29 kwi 16:01