wartość funkcji w punkcie
Różniczka: Matko, już wszystko miesza mi się... Co oznacza, że wartość pochodnej jest równa wartości
funkcji w punkcie?
29 kwi 15:27
jc: Wartość funkcji f w punkcie x, to po prostu f(x).
29 kwi 15:30
Jerzy:
Pochodna to funkcja , więc posiada okresloną wartość w zadanym punkcie
f(x) = x2 − funkcja
f'(x) = 2x − to jej pochodna (też funkcja)
f'(2) = 4 , to wartość tej pochodnej w punkcie x = 2
29 kwi 15:31
wredulus_pospolitus:
"Co oznacza, że wartość pochodnej jest równa wartości funkcji w punkcie?"
Tak naprawdę −−− to nic to nie oznacza

no może poza tym, że współczynnik kierunkowy
stycznej do f(x) w tymże punkcie x
o będzie równy a = f(x
o)
29 kwi 15:32