:)
87czarek: w trójkącie prostokątnym najdłuższy bok ma długość 10 a najkrótszy kąt ma miarę 40 stopni
długość średniego boku najdokładniej określa odległość
A 6,4
B 6,5
C 4,6
D 7,7
prosił bym o króciutkie opisanie dlaczego tak
29 kwi 15:21
wredulus_pospolitus:
| | długość szukanego boku | |
cos 40o = |
| −−−> |
| | 10 | |
szukana długość = 10*cos40
o
jeżeli nie jesteś na maturze −−− tablice trygonometryczne,
jeżeli jesteś na maturze to:
| | √2 | |
10*cos 40o > 10*cos 45o = 10* |
| = 5√2 −−−> odpowiedź (D) |
| | 2 | |
29 kwi 15:31
ABC:
skoro najmniejszy kąt ma miarę 40 stopni , oznacz go α , to wtedy 50 stopni będziesz mieć β
średnim bokiem będzie więc bok b naprzeciw kąta β
| | b | |
no i masz sin β= |
| czyli b=c sinβ |
| | c | |
i patrzysz w tablicach że ci pasuje odpowiedź D
29 kwi 15:34