Mickej: najlepiej sprowadzić do wspólnego mianownika
| x(x−2)+x(x+1)−2(x−2)(x+1) | |
| ≥0 |
| (x−2)(x+1) | |
teraz wymnażasz licznik wyznaczasz jego miejsca zerowe zapisujesz licznik w postaci iloczynowej
miejsc zerowych funkcji a na koniec przechodzisz na postać ułamka zaznaczasz miejsca zerowe na
osi liczbowej i wyznaczasz przedziały dla których f(x)≥0
Godzio:
| x(x−2) + x(x+1) | |
| ≥ 2 |
| (x+1)(x−2) | |
| x2 − 2x + x2 +x | |
| ≥ 2 |
| (x+1)(x−2) | |
(2x
2 −x)(x+1)(x−2) ≥2(x+1)
2(x−2)
2
(2x
2 −x)(x+1)(x−2) − 2(x+1)
2(x−2)
2 ≥ 0
(x+1)(x−2)(2x
2−x − 2(x+1)(x−2) ) ≥ 0
(x+1)(x−2)(2x
2−x − 2(x
2−x−2) ≥ 0
(x+1)(x−2)(2x
2−x − 2x
2 + 2x+4) ≥ 0
(x+1)(x−2)(x+4) ≥ 0
x = −1 x = 2 x = −4
x∊<−4,−1> ∪ x∊<−2,
∞)