prawdopodobieństwo
salamandra: W pudełku znajdują się 4 kule czarne i 6 kul białych. Rzucamy dwa razy monetą. Jeśli otrzymamy
2 reszki, losujemy z pudełka kolejno bez zwracania 2 kule. W pozostałych przypadkach losujemy
trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kul jest dokładnie jedna kula
czarna.
A− zdarzenie polegające na tym, że wylosujemy dwie reszki w dwóch rzutach monetą
1) losujemy dwie reszki
B− zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy dokładnie jedną czarną kulę w dwóch próbach
możliwe układy: BC, CB
C−zdarzenie polegające na tym, że wylosujemy dwie reszki w dwóch rzutach monetą i wyciągniemy
dokładnie jedną kulę czarną przy dwóch próbach (suma zdarzeń A i B)
2) nie wylosowaliśmy dwóch reszek
A' − zdarzenie polegające na tym, że nie wylosowaliśmy dwocjh reszek
D− zdarzenie polegające na tym, że wyciągniemy dokładnie jedną kulę czarną przy trzech próbach
| | 4 | | 6 | | 5 | | 60 | | 1 | |
P(D)=3* |
| * |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 120 | | 2 | |
E− zdarzenie polegające na tym, że nie wylosowaliśmy dwóch reszek i wyciągnęliśmy dokładnie
jedną czarną kulę w trzech próbach
Jest ok?