Pierwiastki rzeczywiste
Różniczka: Funkcja jest dana wzorem f(x)=3x+4x−5x. Udowodnić, że równanie f(x)=0 ma jeden pierwiastek
rzeczywisty.
29 kwi 14:51
Bleee:
Monotonicznosc + Asymptota pozioma + wartość w ekstremum
29 kwi 14:57
ABC:
z tw. Pitagorasa 3
2+4
2−5
2 =0 , czyli f(2)=0 koniec dowodu
29 kwi 14:59
Różniczka: Mam podstawić f(x)'=(exln3+exln4−exln5)'?
29 kwi 15:01
Różniczka: Wydaje mi się, ABC, że potrzebuję dowodu typu Blee
Otrzymuję nieładne f(x)'=ln3exln3+ln4exln4−ln5exln5 :c
Proszę o pomoc
29 kwi 15:04
ABC:
nie napisałeś w treści "dokładnie jeden pierwiastek" to ci jeden wskazałem , możesz udowodnić
że jest on jedyny, to nietrudne
29 kwi 15:08
Różniczka: Dobrze, sprecyzuję: co najwyżej jeden pierwiastek rzeczywisty. Jak udowodnić?
29 kwi 15:09