kombinatoryka
salamandra: Rozważamy wszystkie liczby naturalne pięciocyfrowe zapisane przy użyciu cyfr 0, 3, 5, 7, 9, bez
powtarzania jakiejkolwiek cyfry. Oblicz sumę wszystkich takich liczb.
1) "3" na końcu:
3*3*2*1 (wybieram pierwszą na trzy sposoby (oprócz 3 i zera), drugą na trzy (włącznie z zerem),
trzecią na dwa i czwartą na jeden)=18
18 razy trójka wystąpi na końcu więc 3*18=54
"5" na końcu:
3*3*2*1=18
18*5=90
"7" na końcu
3*3*2*1=18
18*7=126
"9" na końcu
3*3*2*1=18
18*9=162
Suma cyfr jedności: 162+126+90+54=432
Suma dziesiątek: 4320
Suma setek: 43200
Suma tysięcy: 432000
Suma dziesięciotysięcy: 4320000
(przepraszam za sformułowania, nie wiedziałem jak to nazwać)
4320000+432000+43200+4320+432=4799952
Czy jest ok? mam wątpliwość czy to 0 wpływa jakkolwiek na te sumy tutaj, co do miejsca jedności
nie mam wątpliwości, ale dalej?
29 kwi 13:32
salamandra: Podbijam, bo zależy mi na tym zadaniu
30 kwi 09:49
Layla: Nie widzę nigdzie, żebyś rozpatrzył przypadek, że "0" jest na końcu.
30 kwi 09:55
f123:
'0' na koncu:
24 liczby (24 / 4 = 6)
suma = 6 * 24 * 10000 + 6 * 24 * 1000 + 6 * 24 * 100 + 6 * 24 * 10 + 0 = 1559840
'0' na miejscu drugim od konca
suma = 6 * 24 * 10000 + 6 * 24 * 1000 + 6 * 24 * 100 + 6 * 24 = 1598533
'0' na miejscu trzecim od konca
suma = 6 * 24 * 10000 + 6 * 24 * 1000 + 6 * 24 * 10 + 6 * 24 = 1585584
'0' na miejscu czwartym od konca
suma = 6 * 24 * 10000 + 6 * 24 * 100 + 6 * 24 * 10 + 6 * 24 = 1455984
Razem: 6239952
30 kwi 12:25