w trapezie abcd o podstawach ab i cd poprowadzono odcinek
Marta:

w trapezie abcd o podstawach ab i cd poprowadzono odcinek pq o dlugosci √ab rownolegy do
podstaw trapezu.
Uzasadnij że
A) lAPl/lPDl = AB/PQ
B) trapezy ABQP i PCQD są podobne
Nie mam kompletnie pojęcia jak się zabrać do tego
29 kwi 11:34
Marta: Up
29 kwi 11:58
janek191:

Czy I PQ i =
√ I AB I ?
czy raczej I AB I = a i I CD I = b i I PQ I =
√a*b ?
29 kwi 12:34
Marta: Ta druga opcja
l AB l = a
29 kwi 13:56
Marta: Pomoże ktoś?:(
29 kwi 14:57
Mila:

a)
Z. PQ||AB, |PQ|=
√a*b
===================
CM||AD, |PQ|=e
1) e=
√a*b⇔e
2=a*b⇔
a | | |AB| | | e | | √ab | |
| = |
| = |
| = |
| |
e | | |PQ| | | b | | b | |
2)ΔFQC∼ΔEBC⇔
|FC| | | |CE| | |
| = |
| , |FC|=|PD|, |CE|=|AP|+|PD| |
e−b | | a−b | |
|PD| | | e−b | | |AP|+|PD| | | a−b | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
|AP|+|PD| | | a−b | | |PD| | | e−b | |
|AP| | | a−b | | |AP| | | a−b | |
| +1= |
| ⇔ |
| = |
| −1 po przekształceniu |
|PD| | | √ab−b | | |PD| | | √ab−b | |
cnw
b)
Skorzystaj z równości odpowiednich kątów i proporcji z (a)
29 kwi 22:43
Mila:
Oj, coś
Marta reaguje z opóźnieniem
30 kwi 00:01
Agatka: Jakoś nie zrozumiałe jest to kompletnie dla mnie
1 maj 10:38
Marta: Skąd się wzięło to −1 i +1

?
1 maj 11:15
Eta:

Mamy równość miar kątów w tych trapezach
| a | | x | |
i x=√ab 2 ⇒ x2=ab ⇒ |
| = |
| |
| x | | a | |
zatem trapezy są podobne ( odp. do b)
| |AP| | | |AB| | |
to: |
| = |
| |
| |PD| | | |PQ| | |
to wszystko !
1 maj 16:31