Podaj rozwiązanie nierówności należące do przedziału <0,2π>
tako: Tak jak w opisie zadania: podaj rozwiązanie nierówności z przedziału <0,2π>
b) |tg x| ≥
√3
Z góry dziękuję za rozwiązanie
29 kwi 01:18
Godzio:
| | x | | x | | π | |
tg( |
| ) = 1 ⇔ |
| = |
| + kπ gdzie k ∊ C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Z wykresu odczytujemy rozwiązanie:
29 kwi 01:28
Godzio:

|tg(x)| ≥
√3 ⇔ tg(x) ≥
√3 lub tg(x) ≤ −
√3
| | π | |
tg(x) = √3 ⇔ x = |
| + kπ |
| | 3 | |
| | π | |
tg(x) = −√3 ⇔ x = − |
| + kπ gdzie k ∊ C |
| | 3 | |
Kolejne rozwiązania (idąc od lewej)
| | π | |
x1 = |
| (k = 0, pierwsze równanie) |
| | 3 | |
| | 2 | |
x2 = |
| π (k = 1, drugie równanie) |
| | 3 | |
| | 4 | |
x3 = |
| π (k = 1, pierwsze równanie) |
| | 3 | |
| | 5 | |
x4 = |
| π (k = 2, drugie równanie) |
| | 3 | |
Odczytujemy:
| | π | | 2 | | 4 | | 5 | |
x∊ <0, |
| > U < |
| π, |
| π> U < |
| π,2π> |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
29 kwi 01:37
tako: Mam pytania do a).
x ∊ <0,pi/2) U{skąd to?} (pi, 2pi>
dlaczego tg x/2 = 1, a nie tg x/2 > 1?
29 kwi 11:55
tako: Dobra rozumiem skąd to co wyżej napisałem, ale dlaczego u ciebie granica przebiega w x=pi a nie
x=pi/2
29 kwi 12:54
tako: Aaa, bo wykres narysowany to tg x/2, czyli poszerzył się, dobra dzięki.
29 kwi 12:57