Podaj założenie i uprość wyrażenie, aby nie było ujemnych potęg
Zagubiony: Wiem, że założenia mają być takie, żeby w mianowniku nie było 0.
Próbowałem coś tam, ale w każdym przykładzie wychodzi mi ujemny wykładnik potęgi i nie mam
pomysłu co dalej...
| | 5x6 | |
Np. w a) wychodzi mi: |
| . Nie wiem czy to dobrze czy nie, ale na pewno nie koniec |
| | x−5 | |
rozwiązania bo jest ujemny wykładnik.
Proszę o pomoc! Najlepiej wytłumaczenie, a jak nie pojmę to proszę rozwiązanie, bo 1 dostanę

a)
b)
| (−r2)3 : (−r4)2 | |
| |
| r−2 * (r−1)−4 | |
c)
d)
| u2v3 * (u−1v−2)2 | |
| |
| (u3v)−1 : u−2 | |
e)
| | k | | l3 | |
( |
| )−1 * ( |
| )−2 : (km)−3 |
| | l2 | | m | |
f)
| ab2c * (a3b2c)−1 | |
| |
| (a−1bc2)2 | |
28 kwi 23:48
Zagubiony: Zrobiłem a) i b)
| | 1 | |
W a) mi wyszło: 5x11, a w b) mi wyszło: (− |
| ) |
| | r4 | |
Może ktoś powiedzieć czy to jest dobrze rozwiązane?
29 kwi 00:01
TłumokMatematyczny: dobrze.
29 kwi 00:04
Zagubiony: Nie wiem, ale c) i d) nie wychodzi mi... Może ktoś pomóc?
29 kwi 00:09
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
29 kwi 00:16
TłumokMatematyczny: Pobierz aplikację Photomath, zeskanuj sobie przykłady i masz tam napisane krok po kroku co masz
zrobić. Mam nadzieję że pomogłam.
29 kwi 00:22
Zagubiony: | | 1 | |
Podpunkt c) już obliczyłem i wyszło mi |
| (dobrze?), a w d) jestem tutaj: |
| | a8 | |
| u2v3 * (u−1v−2)2 | |
| = |
| (u−3v)−1 : u−2 | |
| | u2v3 * u−2v−4 | | v−1 | |
= |
| = |
| |
| | u−3v−1 : u−2 | | u−3v−1 : u−2 | |
I nie mam pojęcia co dalej

(o ile to jest dobrze, ale wydaje mi się że jest źle)
29 kwi 00:27
Zagubiony: | | 1 | |
Dobra, już wiem co dalej w d). v−1 się skrócą, a więc będę miał |
| czyli to będzie |
| | u−1 | |
u
1 czyli u.
Dzięki TłumokMatematyczny za polecenie tej aplikacji.
Zamykam temat.
29 kwi 00:42
TłumokMatematyczny: c) dobrze.
29 kwi 00:42
TłumokMatematyczny:
29 kwi 00:43