rozwiaz rownanie
lookash: rozwiaz rownanie wiedzac ze liczba a jest jednym z jego rozwiazan
4x3−49x2+60x−12=0 a=0,25
26 lut 18:21
Mickej: Twierdzenie bezue jeżeli dana liczba "a" jest jednym z pierwiastków wielomianu to dany
wielomian jest podzielny przez człon (x−a).
Krótko mówiąc podziel wielomian przez x−0.25 wynikiem dzielenia bedzie funkcja kwadratowa z
której wyznaczysz pozostale rozwiązania
26 lut 18:25
Basia:
W(x)=4x3−49x2+60x−12 jest podzielny przez x−14
wykonaj dzielenie
wynikiem będzie wielomian 2 stopnia postaci ax2+bx+c
rozwiąż równanie ax2+bx+c=0
(czyli Δ itd.)
26 lut 18:27
lookash: no i wyznaczylem (4x2−48x+48)(x−0,25)
26 lut 18:27
lookash: Δwychodzi mi 1536
26 lut 18:28
Basia: no to teraz rozwiąż równanie
4x2−48x+48=0 /:4
x2−12x+12=0
Δ itd.
26 lut 18:29
Basia:
Δ=12
2−4*12 = 12*12−4*12 = 12*(12−4) = 12*8 = 3*4*2*4 = 6*4
2
√Δ=4
√6
26 lut 18:31
lookash: a teraz Δ =96
26 lut 18:32
lookash: dzięki
26 lut 18:33
lookash: dlaczego rozwiązaniem nie jest x=0,25?
26 lut 18:40
tomik_siw: pozwolę sobie odświerzyć:
dlaczego jednym z rozwiązań nie jest x=0,25

W odpowiedziach w książce też nie ma.
8 sty 14:52
akante: ja tez sobie odswieze



bo nie wiem
27 lut 17:40
Darek: No to teraz ja pozwolę sobie odświeżyć... Rzecz w tym że po rozwiązaniu tego przykładu również
x=0,25. A dlaczego tak nie jest?
15 lip 21:59
Mila: Jak to nie jest?
(4x
3−49x
2+60x−12):(x−0,25)=4x
2−48x+48⇔
(4x
3−49x
2+60x−12)=(x−0,25)*(4x
2−48x+48)⇔
(x−0,25)*(4x
2−48x+48)=0
x−0,25=0 lub 4x
2−48x+48=0/:4
x=0,25 lub x
2−12x+12=0 ,Δ=96,
√96=
√16*6=4
√6
| | 12−4√6 | | 12+4√6 | |
x=0,25 lub x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lip 23:19
Darek: Tak, wiem że jest. Jednak nikt wyżej nie tego nie napisał. Co ciekawe w odpowiedziach zbioru
zadań Kiełbasy również nie podano x=0,25 jako rozwiązania. Stąd ta niejasność... Tak czy siak
wszyscy już wszystko wiedzą, a w książkach również są błędy. Dzięki
15 lip 23:44
Mila: A może pisze:
"Znajdź pozostałe rozwiązania równania".
15 lip 23:56